Blog
ponedjeljak, prosinac 10, 2007

Vjerojatno ste prošli tjedan primjetili novi i nešto usporeniji ritam objavljivanja postova. Prvi razlog je to, što me navedena hiperprodukcija počela zamarati. Broj komentara je uvijek više manje isti, a broj posjeta se kreće u istim granicama iznad tisuću-dvije. Čak se neki redovni čitatelji bune da ne stignu pohvatat sve što se napiše. Drugi razlog su bile obveze zapovjednika u korporativnoj galaktičkoj floti. Naime, galaktička korporacija JET MANGA Ltd. je prošli tjedan lansirala još dva ISBN broja. Radi se o bibliografiji najstručnijeg časopisa na temu vojnog zrakoplovstva, koji je ikada izlazio na ovim prostorima. Na dva DVD-a smješteno je oko 10.000 stranica skeniranih u visokoj rezoluciji (150 dpi). Ogroman napor skeniranja i objedinjavanje tako opsežne građe kroz pdf fajlove i html dizajn, trajao je skoro dvije godine. Finale je bilo prošli tjedan. Obvezni primjerci u srijedu su dostavljeni u arhivu NSK-a. Kao zalog i prisjećanje budućim pokoljenjima, da su našim nebom nekoć letjeli naši piloti, na domaće dizajniranim, konstruiranim i proizvedenim avionima. Predgovor Danijela Vukovića dipl.ing. zrakoplovstva, kao glavnog urednika navedenih bibliografija, slijedi u nastavku teksta.

prvi broj     zadnja godina

Poznato je kako je zrakoplovna tehnika temeljni nositelj tehnološke razine razvijenosti pojedine države. Na upit o definiciji novonastalog pojma velesila, J. F. Kennedy je odgovorio: "Velesila je svaka ona država koja je sposobna samostalno projektirati, razviti i proizvesti zrakoplov i podmornicu!". Ova definicija potječe iz razdoblja hladnog rata u godinama kada je počela "utrka" za osvajanjem neba i svemira, ali jasno daje do znanja kako stručnjaku tako i laiku kako se radi, gledano iz tehničkog kuta, o izvanredno složenim i skupim objektima. Pritom na umu treba imati kako je upravo čovjek, u ovom slučaju tehničar i inženjer, idejni i glavni nositelj razvojnog i proizvodnog programa zrakoplova. Upravo je prepoznavanje i očuvanje kvalitetnog ljudskog potencijala temeljni jamac i prioritet uspješnog postojanja i djelovanja zrakoplovne tehnike i zrakoplovstva uopće.

Polazeći od teze po kojoj je tehnika temelj kulturnog izričaja, čovjek zrakoplovno-tehničke struke ima potrebu za izražavanjem, razmjenu mišljenja između domaćih kolega, kao i s kolegama širom svijeta te za praćenjem tehničkih i tehnoloških novina i događaja u zrakoplovnoj tehnici. Posebno pogodna realizacija ovih aktivnosti se očituje kroz stručne časopise, a temeljni vojni časopis za zrakoplovstvo u bivšoj državi je bio Glasnik RV i PVO. U svom dvadesetdvogodišnjem izlaženju kao dvomjesečnik, u prvom redu je bio orijentiran na zrakoplovnu tehniku i letačku teoriju i praksu. Po kvaliteti i izvornosti obrađivane materije u člancima o aerodinamici, mehanici leta, upravljanju i navođenju, materijalima, konstrukciji, propulzivnim i pomoćnim sustavima, zrakoplovnim zemaljskim objektima, zrakoplovnoj medicini, zrakoplovnim pravnim regulativama i normama, kao i o novinama u ratnim zrakoplovstvima drugih država, razvidno je kako je okupljao istinske zrakoplovne stručnjake i zaljubljenike u zrakoplovstvo. Najbolji od njih su postepeno postajali urednici i recenzenti časopisa, kojima je primarni zadatak bio daljnje očuvanje kvalitete časopisa, koja se očitovala kroz članke prožete pravilima jasnog tehničkog izražavanja.

Službeni jezik Glasnika RV i PVO je bio takozvani srpsko-hrvatski jezik. To je ujedno i bio razlog koji je za nemali broj zrakoplovnih stručnjaka hrvatskog podrijetla bio dovoljan za neobjavljivanje članaka. Svjesni hrvatskog nacionalnog identiteta, te imajući na umu stihove Preradovićeve pjesme Rodu o jeziku, nikako nisu mogli zamisliti svoje radove napisane tuđim jezikom u svojoj zemlji. Ovim je časopis znatno gubio, ali tadašnji nerazumni politički utjecaj se jasno očitovao i kroz nametnuti jedinstveni jezični izražaj u časopisu. Ne ulazeći u političku pozadinu Glasnika RV i PVO, već se isključivo orijentirajući na njegovu tehničku i taktičku stranu, vjerujem kako će ova jedinstvena i pregledna bibliografija Glasnika RV i PVO u pdf formatu poslužiti kao kvalitetni, pouzdani i praktični izvor brojnih korisnih informacija zrakoplovne tehničke i letačke teorije i prakse.

012station @ 08:31 |Isključeno | Komentari: 44 | Prikaži komentare
copyright JeT Manga ISBN13 978-953-99838-9-3