Blog
petak, svibanj 18, 2007

Nakon francuske revolucije 1789, u kojoj je smaknut kralj Luj XVI i nestala tamošnja kraljevina kao oblik društvenog uređenja, revolucionarne ideje se počinju širiti Europom. Revolucionarna Francuska je ubrzo ojačala i počela oružano ugrožavati Europu. Kao posljedicu ugrožene zemlje formiraju koaliciju za rat protiv Francuske. Naravno toj koaliciji pristupa i Engleska, zbog svog tradicionalnog političkog stava, da svaku zemlju koja ojača na Europskom kontinentu, treba što prije onemogućiti. Tako Engleska postaje glavni neprijatelj Francuske. U borbama s koalicijom, francuska vojska pod vodstvom Napoleona, ostvaruje cijeli niz spektakularnih pobjeda na kopnu, pa oružanom silom i diplomatskim pritiscima primorava zemlje koalicije na kapitulaciju i prelazak na stranu Francuske. Tako se koalicija raspala i Engleska ostala sama u borbi protiv Francuske.

Tada dolazi do cijelog niza Englesko-Francuskih pomorskih bitaka u kojima engleska ratna mornarica, unatoč pristupanju Francuskoj tadašnjih pomorskih sila Nizozemske i Španjolske, stalno pobjeđuje. No tek izbijanjem Irsko-škotske pobune protiv Engleske, engleska mornarica se našla u nezgodnoj situaciji zbog pobune mornara na ratnim brodovima. Francuska situaciju pokušava iskoristiti sa  pokušajem desantiranja 70.000 vojnika u Škotsku i Irsku, odakle bi potpuno pokorila Englesku. No pokušaj desantiranja manjih snaga u Irskoj na Badnjak 1796, ne uspjeva. Tek sklapanjem primirja s Austrijom 18. travnja 1797, Napoleon se vraća u Francusku, gdje mu je povjerena invazija Engleske. Nakon proučavanja vojne sitacije, zaključuje kako je invazija nemoguća sve dok Francuska ne postigne premoć na moru (u La Manche-u). Stoga se od invazije privremeno odustaje, ali se ista u strogoj tajnosti priprema gradnjom takozvane "invazijske flotile". Flotilu sastavljenu od velikog broja manjih transportnih bordova, koji su trebali poslužiti desantiranju 90.000 vojnika s opremom. Tijekom tih priprema, Napoleon isto tako u velikoj tajnosti organizira takozvanu "Egipatsku ekspediciju" s kojom namjerava zauzeti Egipat, te kopnom preko Perzije prodrijeti u Indiju i tako ugroziti Engleske vitalne ciljeve. Kako bi Engleska zaštitila taj vitalni izvor sirovina, morala bi u Indiju uputiti eskadru ratnog brodovlja, te na taj način oslabiti svoju obranu u La Mancheu. Naravno to bi pogodovalo Francuskoj invaziji Otoka.

Abukirska pomorska bitka

Stoga se Napoleon sa konvojem od 320 transportnih brodova sa 30.000 ukrcanih vojnika u pratnji eskadre francuskih ratnih brodova upućuje preko Sredozemlja prema Egiptu. Pritom je zaista imao veliku sreću izbjegavajući Englesku flotu, jer je cijela Egipatska ekspedicija mogla biti uništena još tijekom plovidbe na otvorenom moru. Nakon iskrcaja kod Aleksandrije, Napoleon se preko piramida uputio prema Kairu. Tom prigodom jedan francuski topnik tijekom vježbe gađanja, sfingi odbija nos. Istodobno, francuska eskadra od 13 linijskih brodova, četiri fregate i par topovnjača, s ukupno 1200 topova, ostaju usidrene u Abukirskom zaljevu pod zapovjedništvom admirala Bruyesa. Bilo je to vrijeme brodova na jedra, bez motora i radio-veze, pa Nelson luta Sredozemljem u potrazi za francuskom Egipatskom ekspedicijom. Jednom prigodom se čak mimoišao s njima na relativno maloj udaljenosti.

Na kraju ih ipak otkriva 1. kolovoza 1798 popodne i odmah napada. U tom trenutku Nelson je imao deset linijskih brodova s 900 topova. No jedan linijski brod mu se odmah nasukava na otočić Abukir, a dva linijska broda i četiri fregate je ranije odvojio tijekom potrage, tako da su zaostali. Bitka se nastavila u sumrak i tijekom noći. Usprkos tome što je napao moćnijeg, brojnijeg i bolje naoružanog neprijatelja, Nelson ga teško poražava. Te noći Francuzi gube 11 linijskih brodova (dva potopljena i devet zarobljeno), dvije fregate i 5000 ljudi uključujući admirala Bruyesa. Englezi ne gube ni jedan brod, uz relativno male gubitke u ljudstvu od 218 poginulih i 677 ranjenih. Sutra se nekako dva linijska broda i dvije fregate uspijevaju izvući, tako da je to sve što je Francuskoj preostalo od eskadre. Posljedično, Napoleon je od pohoda na Indiju morao odustati i vratiti se u Francusku. Ostatke Francuske vojske u Egiptu kasnije uništava druga Engleska ekspedicija. Zahvaljujući Abukirskoj bitci Englezi su ponovno potvrdili svoju premoć u Sredozemlju. Isti scenarijo ponavlja se u I. i II. sv. ratu, kada Njemačka isto tako pokušava osvojiti Egipat, te kopnom preko Perzije i nafte, stići do Indije i tako se spojiti se s Japanom. Sve to vrlo zorno objašnjava zašto Engleska (uz SAD) i dan danas, ne prepušta kontrolu nad područjem Bliskog istoka.

012station @ 12:00 |Isključeno | Komentari: 13 | Prikaži komentare
copyright JeT Manga ISBN13 978-953-99838-9-3