Blog
četvrtak, svibanj 24, 2007

   SAD sa svojih 5% svjetskog stanovništva vrši 20% globalnog zagađenja ugljičnim-dioksidom, što za posljedicu ima globalno zagrijavanje sa svim spomenutim štetnim posljedicama za klimatske promjene planete. SAD su jedina razvijena svjetska država koja nije potpisala sporazum u Kyotu za smanjenje tog oblika globalnog zagađenja.

   SAD sa svojih 5% svjetskog stanovništva troši 25% svjetske proizvodnje nafte. Pritom se ne vide pokazatelji štednje i poduzimanja ozbiljnijih mjera za smanjenje te potrošnje. To može dovesti do potrošnje pričuva nafte prije pronalaska zamjene za taj energent. Budući da na nafti počiva i svaka suvremena vojna sila, u SAD-u nastaju ideje o imperijalnom vođenju vanjske politike, s kojom bi se osigurale svjetska nalazišta i pričuve nafte. Rat u Iraku 2003. godine vođen je zbog iračkih pričuva nafte i jačanja američke dominacije na Bliskom istoku, gdje se upravo i nalaze preostala nalazišta najkvalitetnije nafte. Takav prelazak na imperijalno ponašanje u vanjskoj politici je očekivano ponašanje SAD-a pri traženju rješenja za svoju ogromnu potrošnju nafte.

  Demografski priljev siromašnih masa imigranata vodi neizbježnom "posmeđivanju" SAD-a. To stvara velike probleme za unapređenje obrazovnog sustava, zdravstvene zaštite i socijalne skrbi. Jedan od načina rješavanja tog problema leži upravo u ratovima imperijalnog tipa, koji nameću znatniju potrošnju žive sile u kopnenoj vojsci. Ratovi u doba Clintona vođeni su s dobro primjenjenom idejom nultih ljudskih gubitaka. Međutim, takvi ratovi se ne mogu očekivati protiv država s brojnom kopnenom vojskom, poput Irana i Sjeverne Koreje, koje Bush označava kao dio osovine zla. Za takve ratove, kao i za dugotrajno zadržavanje trupa nakon tih ratova, upotreba "posmeđene" vojske je vrlo privlačno rješenje za takvu ulogu imperijalne sile.

  SAD sa svojih 5% svjetskog stanovništva troši oko 50% svjetske proizvodnje kokaina. Predsjednik Clinton je iz vojnog proračuna izdvajao značajna sredstva za borbu protiv kriminala i droge. Sadašnji proračun povećan je s novom stavkom borbe protiv globalnog terorizma, pa borba protiv droge nije ostvarena u tom obujmu. Najveći dio distribucije droge obavlja u getima s afroameričkom i hispanoameričkom većinom. Tu postoji ogroman broj polupismenih mladih ljudi koji su skloni i kriminalu, jer su droga i kriminal u međusobnoj interakciji. Stoga kada SAD čvrsto krene prema imperijalnom vođenju ratova, taj dio "posmeđene" Amerike bit će joj idealan materijal za kopnenu vojsku, koja će se jače "trošiti" u tim ratovima.

novo lice imperijalne Amerike

Ovakva razmišljanja ne bi imala nikakvog temelja prije 11. rujna 2001, koji je postao pojam 9.11. (jer oni datume označavaju na taj način). Od 9.11. u SAD-u se sve mijenja i na scenu "sasvim slučajno" stupa gomila novopečenih geopolitičara i stratega vrlo skučene intelektualne vrijednosti. Zato američki ratovi s imperijalnim ciljem postaju vrlo stvarni. Naravno, takvo imperijalno ponašanje bi bilo nezamislivo dok je nad SAD-om još lebdio utjecaj velikih predsjednika, a koji su u pozitivnom smislu označili tijek svjetske povijesti. Primarno zato što imperijalizam nije isplativ na duži rok.

    Ostale tekstove na ovu temu pogledajte u postu Američki imperijalizam u 21. stoljeću.


012station @ 17:43 |Isključeno | Komentari: 29 | Prikaži komentare
copyright JeT Manga ISBN13 978-953-99838-9-3